De ins en outs van een rijbewijskeuring

Als je een rijbewijs hebt, mag je de weg op. Maar in sommige gevallen is het nodig om een rijbewijskeuring te ondergaan voordat je achter het stuur mag kruipen. In deze blogpost bespreken we wanneer dit verplicht is en wat deze keuring inhoudt.

Wanneer is een rijbewijskeuring nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een rijbewijskeuring moet ondergaan. In sommige gevallen is dit verplicht gesteld door de overheid, terwijl het in andere gevallen aan te raden is om dit te doen omwille van je eigen veiligheid en die van anderen op de weg.

1. Medische redenen

Een van de belangrijkste redenen zijn medische redenen. Als je een medische aandoening hebt die van invloed kan zijn op je rijvaardigheid, kan het zijn dat je een keuring moet ondergaan voordat je weer de weg op mag. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met epilepsie, diabetes, hart- en vaatziekten, en psychische aandoeningen. In sommige gevallen moet je regelmatig opnieuw gekeurd worden om te kijken of je nog steeds geschikt bent om te rijden.

2.Leeftijd

Rijbewijskeuring

Daarnaast kan het zijn dat je op een bepaalde leeftijd een rijbewijskeuring moet ondergaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die 75 jaar of ouder zijn. Op deze leeftijd kan de rijvaardigheid afnemen en daarom is het belangrijk om te kijken of je nog wel veilig de weg op kunt.

3. Beroepsmatig rijden

Als je beroepsmatig rijdt, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, taxichauffeur of buschauffeur, dan moet je ook regelmatig een rijbewijskeuring ondergaan. Dit is om ervoor te zorgen dat je nog steeds geschikt bent om je beroep uit te oefenen en de veiligheid van andere weggebruikers te waarborgen.

4. Alcohol- en drugsgebruik

Tot slot kan het zijn dat je een rijbewijskeuring moet ondergaan vanwege alcohol- of drugsgebruik. Als je bijvoorbeeld betrapt bent op rijden onder invloed, kan het zijn dat je een keuring moet ondergaan voordat je weer de weg op mag. Dit geldt ook voor mensen die verslaafd zijn aan drugs en toch achter het stuur kruipen.

Rijbewijskeuring - alcohol

Wat houdt een rijbewijskeuring in?

Een rijbewijskeuring houdt in dat er gekeken wordt of je nog wel geschikt bent om te rijden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de reden van de keuring. Bij medische keuringen rijbewijs wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je gezichtsvermogen, je gehoor, je reactievermogen en je algemene gezondheid. Bij een keuring vanwege alcohol- of drugsgebruik wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de invloed die deze middelen hebben op je rijvaardigheid. Zie hier allemaal leuke artikelen over auto’s.

Laat nu snel jouw rijbewijs keuring doen bij rijbewijskeuring Holland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *